سیستم مدیریت حلال HALAL

2021/08/02 بازدید: 51

 سیستم مدیریت حلال HALAL چیست؟

استاندارد حلال HALAL توسط گروهی از کارشناسان استاندارد سازی سازمان کنفرانس اسلامی و توسط کمیته فنی استاندارد ها و مؤسسه مترولوژی کشورهای اسلامی در مورد مسائل مربوط به مواد غذایی حلال به تصویب رسیده است.

در این استاندارد، کلیه قوانین به احکام و باورهای معمول پذیرفته شده ی اسلام، بدون توجه به تغییرات در کشورهای مختلف اشاره می کنند.

حلال به عنوان یک استاندارد جهانی، معیاری از کیفیت غذای سالم و بهداشتی در جهان، عاملی برای توسعه مبادلات محصولات و صنایع غذایی در بین کشورهای اسلامی و غیر اسلامی است. رعایت استانداردهای حلال به ویژه برای واردات محصولات به کشورهای اسلامی و مصرف جوامع مسلمان در کشورهای غیر اسلامی ضروری است، لذا در این راه، وظیفه حکومت های اسلامی است که با تدوین استانداردهای لازم، توسعه این نوع از تجارت را هموار کنند که این موضوع نیازمند، تدوین دستورالعمل های اختصاصی، آئین نامه ها و دستورهای شفاف خواهد بود.

اساس وجود گواهینامه حلال در حوزه محصولات غذایی بخاطر حساسیت و الزامات قشر مسلمان هر جامعه ایی در مصرف محصولات غذایی از نظر دین اسلام مبنی بر حلال بودن یا حلال نبودن می باشد.

–         هدف از سیستم حلال چیست ؟

هدف از تدوین استاندارد حلال HALAL تعیین الزامات و ویژگی های پایه برای انطباق مواد اولیه و فرآورده های غذایی است که در هر مرحله از زنجیره غذایی با احکام و قوانین اسلام منطبق باشد. در فرآوری و تولید مواد اولیه و فرآورده های غذایی, ضمن ضرورت رعایت شرایط خوب بهداشتی و ساخت، منطبق با ضوابط فنی و دستورالعمل های اجرایی مراجع ذیصلاح بهداشتی و استانداردهای خاص هر فرآورده, رعایت الزامات استاندارد حلال نیز الزامی است.

–         سیستم مدیریت حلال HALAL برای کدام گرروه از مواد غذایی کاربرد دارد؟

نشان حلال اغلب برای محصولات گوشتی و سایر محصولات غذایی مانند شیر، غذاهای کنسرو شده و افزودنی‌های مجاز و… مورد استفاده قرار می گیرد. به طور خاص، برای محصولات گوشتی، نشان حلال  تایید می ‌کند که این حیوانات در یک برش، به طور کامل ذبح می‌ شوند و گوشت آن‌ ها با حیوانات دیگر به ویژه با گوشت خوک، در تماس نبوده است.

–         حوزه‌های محصولات حلال شامل چه بخشهایی است ؟

حوزه صنعت حلال به دو بخش محصولات و خدمات تقسیم می شود. بخش محصولات خود به دو زیربخش مواد غذایی و غیرغذا که شامل مواد آرایشی و دارویی، چرم و غیره و خدمات شامل بانکداری، توریسم، رسانه و سرگرمی می شود.

محصولاتی که دارای گواهینامه حلال هستند، اغلب با نشان حلال علامت ‌گذاری می ‌شوند.

–         ضرورت تدوین استاندارد جهانی حلال چیست ؟

در سال ۱۹۹۷ برای اولین بار در سطح بین المللی استاندارد غذای حلال مطرح و در سال ۲۰۰۴ استاندارد غذای حلال تدوین شد که متأسفانه در استانداردهای حلال تهیه شده در سطح بین المللی، قوانین شریعت اسلام براساس مشترکات مذاهب نبود. به طور مثال تدوین استاندارد کدکس بین المللی “راهنمای کلی برای استفاده از عنوان حلال” براساس راهنمای دپارتمان توسعه اسلامی مالزی که تنها براساس مذهب شافعی بوده تهیه شده است. لذا تدوین استاندارد جامع که براساس مشترکات تمام مذاهب می باشد، ضروری است.

–         تاکنون چند استاندارد ملی و بین المللی در زمینه غذای حلال تدوین شده است؟

علاوه بر تدوین استاندارد ملی ایران به شماره ۱۲۰۰۰: غذای حلال – راهنمای عمومی هم چنین ۳  استاندارد ملی در خصوص حلال به شرح ذیل تدوین شده است:
۱٫ استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۱۱۶، سال ۱۳۹۴: راهنما برای نهاد تائید صلاحیت – تائید کننده صلاحیت نهادهای گواهی  کننده حلال
۲٫ استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۵۲۹، سال ۱۳۹۴: راهنما برای نهادهای گواهی کننده حلال
۳٫ استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۹۳۳، سال ۱۳۹۴: گردشگری حلال – الزامات

  -ارزش اقتصادی بازار حلال چه میزان است ؟

مسلمانان با جمعیتی معادل ۱۶۵۰ میلیون نفر حدود ۲۳% جمعیت جهان را در سال ۲۰۱۲ تشکیل
می دادند که این رقم در سال ۲۰۱۴ بیش از ۱۷۰۰ میلیون نفر می شود و براساس تحقیقات انجام شده با ۲۲۰ میلیون نفر حدود ۴/۲۶% جمعیت جهان را در سال ۲۰۳۰ تشکیل خواهند داد. 
بازار غذا با ارزش نزدیک به ۱۳۰۰ میلیارد دلار به تنهایی تقریبا ۶۵ درصد از کل ارزش بازار بخش غذا و شیوه زندگی حلال را تشکیل می دهد و به همین دلیل بازار بخش غذا، مرکز توجه تجارت حلال
می باشد. بازار لباس و مد ۲۶۶ میلیارد دلار، بازار توریسم ۱۴۰ میلیارد دلار، بازار رسانه و سرگرمی ۱۸۵ میلیارد دلار، بازار لوازم آرایشی و مراقبت شخصی ۴۶ میلیارد دلار ، که این موضوع باعث رقابت شدید بین کشورهای مسلمان و غیر مسلمان در جهان شده است. 
پیش بینی تجارت غذای حلال برای سال ۲۰۱۹ نشانگر بازار غذا با ارزشی نزدیک به ۲۵۳۷ میلیارد دلار معادل ۱/۴۹% افزایش است.

–         اخذ گواهینامه حلال چه مزایایی دارد؟

افزایش ارزش محصول

تقاضای بسیار زیادی برای محصولات تایید شده با نشان حلال

قادر به ورود به کشورهایی که سیستم مدیریت حلال HALAL در آن ها ضروری است.

افزایش اعتماد مصرف کنندگان و پذیرش در میان مخاطبین مسلمان در سراسر جهان

به دست آوردن یک مزیت رقابتی نسبت به دیگر رقبا

تضمین کیفیت، بهداشت، و رعایت ایمنی

اجباری بودن نشان حلال برای مسلمانان

پایبند بودن کل زنجیره فرآیند تولید به استاندارد های حلال

گواهینامه بین المللی حلال به مسلمانان اطمیانان را می دهد که محصول مورد نظر از سلامت کامل برخوردار بوده و مطابق با قوانین اسلامی تولید شده است.

با نشان حلال می توان به بازار مصرف جوامع اسلامی دست یافت.

محصولات مختلفی که از این علامت برخوردارند در بازار جهانی مطرح شده و می توانند به جایگاه ویژه ای در بین رقبای خود در حوزه صادرات دست یابند.

با این استاندارد می توان سیستم مدیریت را بهبود بخشید.

به مصرف کنندگان مسلمان اطمینان می دهد که کلیه مراحل تولید، مطابق با الزامات حلال کنترل شده اند.

یادآوری می کند که محصول، نه تنها مقررات حلال بلکه شیوه های اکیدا بهداشتی را رعایت نموده است.

در صورتی که یک محصول دارای برند معتبر بوده و از نشان استاندارد برخوردار باشد می تواند در سطح بالاتری از فروش قرار گیرد.

–         مدارک مورد نیاز برای اخذ علامت حلال

مدارکی که به منظور دریافت نشان حلال مورد نیاز می باشند شامل موارد زیر هستند:

مجوز ساخت محصول

پروانه ثبت شرکت

پروانه بهره برداری بهداشت

برند تبلیغاتی شرکت

مجوز استاندارد اجباری

مجوز ناظر شرعی کشتارگاه ها

پروانه دکتر دامپزشک کشتارگاه ها

مجوز بهره برداری وزارت صنایع

گواهینامه های بین المللی و استانداردها

فلوچارت مربوط به تولید و بسته بندی محصول

نام ترکیبات و افزودنی های مورد استفاده در تولید محصول و منابع تهیه آن ها

 شرکت بیگران راهکار سعادت

ایزو، استاندارد، اسلامی، حلال، صنایع غذایی ، ایزو۹۰۰۱ ،شرکت معتبر، گواهینامه ایزو، گواهینامه بین المللی

https://brs.ir/node/247