متن ترجمه سلیس استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ ویرایش ۲۰۱۸

۱۳۹۸/۰۳/۱۸ بازدید: 336

امنیت غذایی و ایمنی غذا از واژه‌های بسیار مهم و کاربردی هستند که امروزه در اقتصاد دنیا و صنعت غذا جایگاه ویژه‌ای دارند و توجه سیاست‌مداران و محققان و مسئولین را به خود جلب کرده است. امنیت غذایی درواقع به معنای دسترسی همه نیروی انسانی یک جامعه در تمام طول عمر به غذای سالم و کافی برای داشتن یک زندگی سالم و فعال است .

سازمان جهانی فائو اعلام کرده که برای تأمین غذای جمعیت ۹ میلیارد نفری دنیا در سال ۲۰۵۰ باید دو برابر میزان کنونی تولید کرد. برای تأمین این هدف باید موانعی چون کمبود آب و محدودیت زمین‌های کشاورزی، هزینه بالای انرژی، افزایش ضایعات غذایی و کمبود سرمایه‌گذاری در بخش تحقیقات کشاورزی رفع شود. این موارد نشان می‌دهد که باید با منابع کمتر غذای بیشتری برای مردم سراسر جهان تولید شود و درواقع سازمان فائو تولید مواد غذایی را در قرن حاضر با مشکلاتی پیش‌بینی کرده است.

یکی از راهکارهای اساسی رسیدن به امنیت غذایی اصلاح الگوی مصرف جامعه است. تقویت فرآیند بازاریابی، اصلاح الگوی مصرف و توجه هر چه بیشتر به بسته‌بندی و توزیع درست محصولات غذایی برای جلوگیری از اتلاف آنها از وظایف مهمی است که مسئولین و مردم در هر جامعه‌ای باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند.
همچنین با توسعه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و بهبود آموزش و بهداشت در جامعه می‌توان به امنیت غذایی جامعه کمک کرد.
صنعت غذا در ایران با توجه به شرایط آب و هوایی، تنوع و کیفیت مطلوب کشاورزی دارای اهمیت و مزایای فراوانی است. صنایع غذایی در ایران نسبت به دیگر بخش‌ها، صنعتی جدیدتر به شمار می‌رود و به این دلیل نیاز به حمایت‌های بیشتری دارد .اکنون ایران در سال ۱۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی تولید می‌کند و درصورتی‌که صنایع غذایی در کشور متناسب با تولیدات کشاورزی رشد نداشته باشد، ارزش‌افزوده‌ای که در این صنعت است به‌کلی از دست خواهد رفت. همچنین بر اساس افق ۱۴۰۴ ایران باید میزان تولید محصولات کشاورزی را به ۳۰۰ هزار تن برساند. درصورتی‌که ایران بتواند به این سطح از تولید دست یابد، باید برای صنایع تبدیلی و غذایی هم سیاست‌گذاری مناسبی در نظر گرفته شود.

ستاندارد سیستم مدیریت ایمنی غذا، که با ارزیابی بروز خطا و تعیین نقاط بحرانی و ایجاد سیستم کنترل، در فرآیند موادغذایی از تهیه مواد اولیه تا مصرف توسط مشتری، از افت سطح کیفیت محصول به نحوه طرح ریزی شده جلوگیری می‌نماید و تضمین می‌کند که مصرف محصول هیچ گونه خطری برای مصرف کننده ندارد.

در جهانی که ما در آن بسر می‌بریم مفاهیم و عبارت‌های جدیدی در حال شکل‌گیری است طوری که متناسب با رشد و پیشرفت اقتصادی و صنعتی شدن جهان تعریف‌ها و مفهوم‌های نوینی به وجود آمده و معرفی شده‌است، در این میان موضوع سلامت و ایمنی محصول و کلیه‌ی واژه‌های مربوط به آن از این قاعده مستثنی نبوده است. سیستم مدیریت بهداشت موادغذایی نه به عنوان استاندارد بلکه به عنوان برنامه تضمین ایمنی مواد غذایی سال‌ها مورد حمایت سازمان‌های جهانی و کشورهای عمده‌ی وارد کننده مواد‌غذایی بوده است. با توجه به اینکه استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ ترکیبی از اصول HACCP و روش‌های اجرایی آن که در کمیسیون کدکس مواد غذایی تعریف شده‌اند و نیز برنامه‌های پیش‌نیازی آن ( PRPs) است . در این استاندارد تمامی مخاطره‌هایی که احتمال وقوع آن در زنجیره‌ی تولید مواد غذایی وجود دارد (مخاطرات مرتبط با فرآیند و یا تاسیسات و تجهیزات و ……) شناسایی و ارزیابی شده و در نتیجه به راحتی توسط یک واحد فرآوری و یا سایر واحدها در طول زنجیره تولید تا عرضه قابل کنترل هستند.

ایزو ۲۲۰۰۰ نیازمندی‌های مدیریت ایمنی غذا را برای تضمین سلامت ماده‌ی غذایی در زنجیره‌ی تولید این مواد تا مصرف‌کننده‌‌ی نهایی مشخص کرده و دارای اجزای کلیدی زیر است:

ارتباطی متقابل بین نیروی انسانی درگیر در چرخه‌ی تولید مواد غذایی

برنامه‌های پیش نیازی

اصول مدیریت ایمنی مواد غذایی

ارتباط بین نیروی انسانی درگیر در زنجیره‌ی تولید مواد غذایی برای اطمینان از شناسایی مخاطره‌های ایمنی غذا و کنترل آن در هر مرحله از مراحل یاد شده لازم و حیاتی است. این ارتباط باید در سرتاسر چرخه‌ی تولید مواد غذایی بین نیروی انسانی مورد نظر به وجود آید. ارتباط با عرضه‌کنندگان و مصرف‌کنندگان ضمن آگاه کردن آنان از مخاطره‌های تعیین شده و اقدام‌های کنترلی موجب یادآوری نقش آن‌ها در سلامت محصول نهایی می شود. این استاندارد شامل اصول هفت‌گانه مدیریت ایمنی مواد غذایی و مراحل اجرایی آن که در کدکس مواد غذایی توصیه شده‌است می‌باشد. برای کارآمد کردن استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ تحلیل مخاطره به عنوان عنصری کلیدی در نظر گرفته شده‌است. همانطوری‌که گفته شد در چرخه‌ی تولید مواد غذایی کلیه‌ی مخاطره‌هایی که می تواند سلامت ماده‌ی غذایی را به خطر اندازد باید شناسایی و کنترل شوند. از این رو ایزو ۲۲۰۰۰ به این موضوع به طور کامل پرداخته است. این استاندارد جهانی علاوه بر جنبه های ایمنی غذا جنبه‌های خاص دیگر نظیر آگاهی مصرف کننده از محصول خریداری شده و موضوع اخلاق در تجارت و غیره نیز مورد توجه قرار گرفته‌است.

ترجمه این کتاب با همکاری آکادمی آموزش BRS انجام شده است که جا دارد در این خصوص از زحمات مسئول آموزش سرکار خانم سیادتی کمال تشکر به عمل آورده شود.

در خاتمه مترجمین بر خود لازم میدانند تا از زحمات شبانه روزی همکارانمان در شرکت بیکران راهکار سعادت (BRS) در راستای اعتلای فرهنگ استاندارد و ممیزی سیستمهای مدیریت کیفیت تشکر و قدردانی نماییم . شرکت بیکران راهکار سعادت (www.BRS.ir) با هدف فعالیتهای تخصصی در زمینه ارائه ثبت و صدور و گواهینامه های سیستمهای مدیریتی و محصول مورد نیاز واحدهای صنعتی و خدماتی کشور بر اساس استانداردهای معتبر و مرتبط جهانی، منطقهای و ملی تأسیس گردیده است. این شرکت در حال حاضر از مراجع معتبری همانند NACI ایران و IAS امریکا اعتباردهی شده است. این شرکت مجری برگزاری سمینارها ، دوره ها و تورهای تعالی و تخصصی در کلیه سطوح مدیریتی در داخل و خارج از کشور به همراه ارائه گواهینامه از مراجع صادر کننده گواهینامه های آموزشی بین المللی می باشد. همچنین تا کنون برای بیش از ۳۰۰۰ شرکت در ایران و خاورمیانه گواهینامه های مدیریتی و تأئیدیه محصول صادر گردیده است .

با وجودیکه در ترجمه و تدوین این کتاب کوشش فراوانی شده و سعی گردیده تا با رعایت صداقت و امانت داری ، برگردانی ساده و قابل فهم ارائه گردد ، لکن از همه شما اساتید ارجمند تقاضامندیم اینجانبان را از اظهارنظرهای حکیمانه خود بی نصیب نگذارید.

متن ترجمه ویرایش جدید استاندارد را از لینک ذیل می توانید دانلود نمایید

 

ISO22000-2018-BRSM (1)